Vicdani Red Nedir?

Vicdani ret, bir bireyin politik görüşleri, ahlaki değerleri veya dinsel inançları doğrultusunda zorunlu askerliği reddetmesidir. Vicdani retçiler kendilerini antimilitarist olarak tanımlayabilmektedirler.

Vicdani retçilere göre kendilerinin tavrı, yaşamını düşündüğü gibi sürdürmek istemenin, bütün insanlar gibi kendilerinin de en doğal hakkı olduğunu, bu meşruiyete dayalı olarak ve gizlenme gereği duymadan yaşama isteğini duyurup, bütün sonuçlarına katlanılacağı bir eylem biçimidir. (İstisna Dergisi. Vicdani Ret Derneği.)

İnsanları, vicdani retçi olmaya yönelten çeşitli nedenler vardır:

*Birey savaşlara karşı olabilir ve savaşların yürütücüsü olan ordulara hizmet etmek istemeyebilir.

*Birey, politik görüşleri doğrultusunda ordusuz, sınırsız, devletsiz, özgür bir dünyada yaşamak istiyor olabilir.

*Birey, emir almak ve vermek, itaat etmek ve hükmetmek istemiyor olabilir.

*Birey, şiddet kullanmayı ve insan öldürmeyi öğrenmeyi istemiyor olabilir.

*Birey, ( Yehova Şahitleri örneğinde oluğu gibi) dini inaçları gerekçesiyle savaşa, savaşmaya, savaş eğitimi almaya, insan öldürmeye karşı olabilir.

Türkiye;

Ne yazık ki Türkiye’de vicdani ret hakkı tanınmıyor. Vicdani retçilerin bir kamu projesine yardım etmeleri yerine, 2013 yılında ücretli askerlik hizmeti icat edildi. Askerlik için ödenen para devlet hazinesine değil Türk Silahlı Kuvvetlerine gidiyor. Fakat bu vicdani retçiler için bir alternatif değildir. Çünkü alınan bu para orduya destek olarak harcanıyor: Bu para ile silahlar ve mühimmat satın alınıyor, paralı askerlerin maaş ödemesi yapılıyor.

Ülkemizdeki vicdani retçilere en kısa zamanda bu hakkın verilmesini diliyorum.

Ozan TOKMAN


Posted

in

by

Tags: